Кіруючы справамі філіяла “Варатынь”Андрэй Сцяпанаў пра ўборку кукурузы, унясенне арганікі і прышчэпкі ад кавід

Уборачная кампанія ў гаспадарцы, як, зрэшты, і ўвогуле ў раёне, у стадыі завяршэння. На палях “Варатыні” часткова застаецца толькі кукуруза, якую адвялі на зерне. Сёлета пад расліну тут было занята 800 гектараў, з іх 100 га — менавіта на зерневыя мэты. 

У чацвер, дзень, калі мы пабывалі на полі ля Доўгага Кліна — уся кукуруза на зерне была сканцэнтравана на гэтым участку — пачаткі заставалася ўбраць прыкладна на 70 гектарах, чым і займаўся механізатар Павел Асіпенка на камбайне айчыннай вытворчасці КЗС-1218. Уборка кукурузы на сілас на той дзень была практычна завершана.

— Пры ўмове спрыяльнага надвор’я і бесперабойнай работы тэхнікі і з гэтым відам сельгасработ за дзён пяць разлічымся, — кажа кіруючы справамі філіяла “Варатынь” ААТ “БЗТДіА” Андрэй Мікалаевіч Сцяпанаў. І дадае: “Ураджайнасць на асобных участках поля дасягае 80 цэнтнераў зерня з гектара, у сярэднім жа — 64 ц/га”.

З слоў Андрэя Сцяпанава, сёлета перавагу аддалі кукурузе на сілас — уборачныя плошчы на гэтыя мэты, у параўнанні з папярэднім годам, павялічылі. Карэкціроўку ўнесла, як ён кажа, надвор’е: летняя спякота не пасадзейнічала ўраджайнасці травы, таму недабор травяной масы давялося кампенсаваць кукурузнай — сіласам. Апошняга ў гаспадарцы разлічваюць атрымаць на выхадзе 19 тысяч тон. “З улікам закладзеных 10 тысяч тон сенажу і выйдзем на аб’ёмы травянога корму, неабходныя для задавальнення патрэб жывёлагадоўчай галіны”, — удакладняе субяседнік.

На захаванне зерне закладваюць метадам плюшчэння, у палімерны рукаў. Адразу з камбайна кукуруза трапляе ў плюшчылку, дзе адбываецца яе здрабненне і плюшчэнне, закладка зерневай масы з прымяненнем кансервантаў у рукаў. На тое, каб корм у рукаве “выспеў”, спатрэбіцца прыкладна месяц. Пасля гэтага кукуруза будзе выкарыстана для кармлення жывёлы — дойных рагуль. Сушку кукурузнага зерня ў гаспадарцы не прымяняюць: абыходзіцца на гэтую пару нятанна, а здрабненне-плюшчэнне-рукаў лічаць спосабам найбольш аптымальным.  

Каб быць упэўненымі ў дастатковасці корму для пагалоўя, плюс да ўсяго пасеялі на раннюю вясну 250 гектараў азімага зялёнаўкоснага жыта. Што да пасеваў азімых збожжавых і зернебабовых у цэлым, то іх плошчу сёлета, у параўнанні да папярэдняга года, у “Варатыні” на 200 гектараў павялічылі — пасеялі 1000 га плошчаў, з якіх палову — азімай пшаніцы, 400 га — трыцікале і 100 — ячменю. Сяўбу азімых завяршылі — уклаліся ў аптымальныя тэрміны. І ўжо працуюць на падняцці зябліва, тэхніка ў гэтых мэтах на полі штодня. У бліжэйшых планах гаспадаркі — таксама арганізацыя работы па вывазцы і ўнясенні арганікі пад будучы ўраджай — пасля завяршэння ўборачных работ магчымасцяў для гэтага будзе. Гэтым часам якраз-такі настройваць тэхніку на дзеную справу.

Калектыў у гаспадарцы, па словах кіруючага справамі, дысцыплінаваны, людзі падабраліся адказныя. Таму пытанні, выкліканыя распаўсюдам пандэміі, не перарастаюць у праблему — своечасова пераразмяркоўваюцца абавязкі работнікаў, людзі пераводзяцца з аднаго аб’екта на другі, што не дапускае замінання вытворчага працэсу.

Зрэшты, вакцынацыя работнікаў, як тут паведамілі, працягваецца — набліжаецца да 50-ці працэнтаў ад агульнага складу работнікаў. Як і ў любым калектыве, людзі да прышчэпкі адносяцца па-рознаму. Аднак, па словах Андрэя Сцяпанава, пастаянна вядзецца тлумачальная работа, у тым ліку медыкамі мясцовай медустановы, і ўсё болей працаўнікоў выбіраюць прышчэпку як адзіны спосаб абароны ад небяспечнага каронавірусу. 

Алена КАРПЕНКА. Фота Юрыя ЮРКЕВІЧА.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.